Hoe lang is een taxatierapport geldig?

Hoe lang is een taxatierapport geldig?

Het laten opstellen van een taxatierapport doet u voornamelijk voor de aanvraag van een hypotheek. Maar ook bij het verkopen van uw woning kan een woningtaxatie soms gewenst zijn, ook al is dit niet verplicht. En ongeacht het doel van de taxatie is het belangrijk om te weten dat er sprake is van een geldigheidstermijn voor het taxatierapport. In deze blog gaan we dieper in op de geldigheidsduur, benoemen we de reden dat er een geldigheidsduur op een taxatierapport zit en beantwoorden we enkele andere veelgestelde vragen over de geldigheid van taxatierapporten.

 

De geldigheidsduur van een taxatierapport

Een taxatierapport heeft in de regel doorgaans een geldigheidsduur van 6 maanden. Dit betekent dat het rapport gedurende deze periode als actueel en geldig wordt beschouwd door geldverstrekkers en andere betrokken partijen bij vastgoedtransacties. 

De geldigheidsduur wordt berekend vanaf het moment dat het taxatierapport is uitgebracht en dus niet de datum dat de taxateur is langs geweest. De publicatiedatum ervan wordt altijd in het document genoteerd.

Waarom heeft een taxatierapport een geldigheidsduur? 

Een taxatierapport heeft een geldigheidsduur om ervoor te zorgen dat de informatie die erin staat actueel en relevant blijft. De vastgoedmarkt kan namelijk snel veranderen, waardoor de waarde van een woning kan fluctueren. Door een geldigheidsduur toe te kennen aan het rapport, kunnen geldverstrekkers en andere betrokken partijen erop vertrouwen dat de waardebepaling recent en nauwkeurig is. Dit draagt bij aan een eerlijke en transparante vastgoedtransactie.

Hoelang duurt het opstellen van een taxatierapport?

Zoals eerder vermeld gaat de geldigheidsduur van een taxatierapport pas in zodra u deze ontvangt van de taxateur. Dat betekent dat de duur tussen de komst van de taxateur en het aanleveren van het rapport geen invloed heeft op de geldigheidsduur ervan. De tijd die nodig is voor het opstellen van een taxatierapport kan variëren en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de complexiteit van de woning, de beschikbaarheid van relevante informatie en eventuele vereisten vanuit de geldverstrekker. 

Over het algemeen kan het opstellen van een taxatierapport enkele dagen tot enkele weken in beslag nemen, afhankelijk van de specifieke omstandigheden.

Kan dezelfde taxateur nogmaals de woning taxeren na verstrijken geldigheidstermijn? 

Is het eerdere taxatierapport dat u heeft laten opstellen verlopen? Dan bent u genoodzaakt om een nieuwe taxatie uit te laten voeren. In principe is het mogelijk om deze nogmaals door dezelfde taxateur te laten uitvoeren. Echter, het is belangrijk om op te merken dat de taxateur opnieuw een grondige inspectie van de woning moet uitvoeren en een actuele waardebepaling moet maken. 

Er kunnen specifieke gevallen zijn waarbij dezelfde taxateur niet nogmaals uw woning mag taxeren. Dat kan bijvoorbeeld wanneer de eerste taxatie het doel had om een waarde vast te stellen voor een stel dat uit elkaar gaat en waarbij de ene eigenaar de ander wil uitkopen. Doet er dan een situatie voor waarbij het taxatierapport verloopt en is de taxatie nodig voor het aanvragen van een geldlening door de partner die de ander heeft uitgekocht? Dan mag dezelfde taxateur wettelijk gezien niet nogmaals taxeren.

Is het tweede taxatierapport goedkoper bij dezelfde taxateur? 

Laat u dezelfde woning voor een tweede keer taxeren en schakelt u hiervoor dezelfde taxateur in? Dan zou dit erop kunnen duiden dat het taxatierapport ditmaal goedkoper is. Echter is het wel goed om te beseffen dat een taxateur dezelfde stappen dient uit te voeren en daardoor een vergelijkbare hoeveelheid werk moet verrichten als bij de eerste taxatie. Het is dan ook raadzaam om vooraf de tarieven en voorwaarden met de taxateur te bespreken om een duidelijk beeld te krijgen van de kosten voor de tweede taxatie.

Heeft u een taxatierapport nodig? 

Makelaar André is ook erkend taxateur. Zo profiteert u van alles-in-één dienstverlening en ontvangt u het beste en meest complete advies. Ik ben ingeschreven in het register van de NRVT, Nederlands Register Vastgoed Taxateurs. Daarnaast worden al mijn taxatierapporten door het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut) gevalideerd. Zo heeft u de zekerheid en garantie dat uw taxatierapport voldoet aan de strenge kwaliteitsnormen en dat deze wordt erkend door alle geldverstrekkers en hypotheekverstrekkers.

Wilt u meer weten over mijn rol als taxateur en wat ik voor u kan betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op.

 

Makelaar Andre
Makelaar Andre