Stappenplan: een huis kopen zonder makelaar

Stappenplan: een huis kopen zonder makelaar

Het kopen van een woning is tegenwoordig een stuk lastiger geworden, mede dankzij de krapte op de woningmarkt en de stijgende huizenprijzen. De concurrentie onder kopers is groter dan ooit, waardoor het belangrijk is om snel en strategisch te handelen.

Dat kunt u doen door een aankoopmakelaar in te schakelen, maar u kunt het koopproces ook zelf doorlopen. In deze blog benoemen we hoe u zelf de kans op succes kunt vergroten.

Een huis kopen: Met of zonder makelaar?

Een belangrijke vraag die u uzelf dient te stellen. Wilt u de zoektocht en aankoop van een woning volledig op u nemen, of kiest u toch liever voor een makelaar met kennis van zaken? Voor beide keuzes valt wat te zeggen. Zo beschikt een makelaar over expertise en ervaring die van grote waarde kan zijn, vooral als het gaat om onderhandelingen, juridische aspecten en het beoordelen van de technische staat van een woning.

Tegelijkertijd kunt u, door zelf de handen uit de mouwen te steken, veel kosten besparen. Ook heeft u volledige controle over het proces, van het zoeken naar woningen tot het doen van een bod en het regelen van de financiering. U kunt zo op uw eigen tempo te werk gaan.

De voordelen van het zelf kopen van een woning.

Wanneer u zelf enige kennis van de woningmarkt heeft is het zeker de moeite waard om zelf een woning te kopen. Door het volledige proces in eigen handen te nemen, bespaart u namelijk op de kosten voor een makelaar. Ook heeft u zelf grip op de onderhandelingen en kunt u direct inspelen op de situatie en uw bod afstemmen op uw eigen wensen.

Een ander belangrijk voordeel is dat u rechtstreeks contact heeft met de verkopende partij. Zo ontstaat er geen ruis of vertraging in de lijn en kunt u snel de deal sluiten.

De mogelijke nadelen van het kopen zonder makelaar

Het zelf kopen van een woning, zonder dat u hiervoor een makelaar inschakelt, kost meer tijd dan wanneer u dit laat uitbesteden. U zult zelf al het zoekwerk moeten verrichten, de bezichtigingen moeten plannen en de nodige documentatie moeten verzamelen. Dit kan erg veel tijd kosten en om die reden dus ook voor mogelijke fouten zorgen.

Daarnaast kunnen specifieke nuances of gebreken u ontgaan wanneer u zelf gaat bezichtigen of de onderhandelingen ingaat. Zonder de ervaring van een makelaar kunt u het risico lopen om niet optimaal te onderhandelen en dus in uw nadeel te handelen.

Stappenplan: een huis kopen zonder makelaar

Een huis kopen zonder makelaar: Wat heeft u nodig?

Heeft u de voor- en nadelen grondig overwogen, maar heeft u er toch voor gekozen om zelf het heft in eigen handen te nemen bij het kopen van een woning? Dan is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. U zult de grootste kans op een succesvolle aankoop maken wanneer u zich verdiept in de mogelijkheden.

Kijk dan ook naar uw eigen budget en houdt rekening met eventuele extra kosten die u zult maken bij het kopen van een woning. Beoordeel vervolgens voor uzelf een maximale aankoopprijs en neem de tijd om te bezichtigen, de informatie in u op te nemen en uw beslissing zorgvuldig te overwegen.

8 Tips voor een succesvolle zoektocht zonder makelaar

Een goede voorbereiding is het halve werk. Met deze 8 tips zorgt u ervoor dat de aankoop van een woning zonder makelaar soepel verloopt en u geen belangrijke stappen mist.

1 – Stel uw budget vast

Voordat u een bod indient is het essentieel om uw budget goed vast te stellen. Bepaal niet alleen het bedrag dat u kunt lenen op basis van uw inkomen, maar houd ook rekening met de bijkomende kosten die bij de aankoop van een woning komen kijken.

2 – Zoek naast Funda ook bij lokale makelaars

Funda is absoluut een belangrijke bron voor het vinden van woningen, maar het is niet de enige plek waar u moet zoeken. Veel lokale makelaars bieden namelijk woningen aan die nog niet op Funda staan of helemaal niet op grote platforms worden geplaatst. Grote kans dat u ook hier interessante woningen treft.

3 – Let goed op de staat van de woning

Controleer het onderhoud van de woning, zoals de staat van het schilderwerk, de kozijnen, het dak en de fundering. Zo kunt u enigszins inschatten wat u na de aankoop mogelijk nog aan verbouwingen of renovaties dient te doen.

4 – Verzamel zoveel mogelijk informatie

Hoe meer informatie, hoe beter. Hoewel een huis binnen no-time het gevoel kan geven dat het uw droomwoning is, raden we toch aan om te verdiepen in alle aspecten. Denk aan de onderhoud, duurzaamheid en de geschiedenis van de woning. Controleer bijvoorbeeld hoe recentelijk grote renovaties of reparaties zijn uitgevoerd. Maar ook wat de huidige energiekosten om en nabij zijn.

5 – Stel (kritische) vragen aan de verkoopmakelaar

De verkoopmakelaar die de bezichtiging leidt is natuurlijk ook een belangrijke pion om aan informatie te komen. Het is daarom verstandig om kritische vragen te stellen die u meer inzicht geven in de woning en de omstandigheden rondom de verkoop. Vraag bijvoorbeeld naar de reden van verkoop of de omgeving. Maar vergeet ook niet te vragen of er sprake is van een richtprijs.

6 – Geef uzelf de tijd om na te denken

Wanneer u meerdere bezichtigingen plant is het goed om vooral de tijd te nemen, mits dat kan. Het kan verleidelijk zijn om snel te handelen, zeker in een competitieve woningmarkt, maar het is belangrijk om rustig na te denken. Impulsieve keuzes wilt u namelijk voorkomen. Het helpt ook om met iemand anders te overleggen.

7 – Neem een bouwkundige mee

Iemand met kennis van zaken op het gebied van constructies kan zeer waardevol zijn wanneer u een woning gaat bezichtigen die mogelijk gebreken of achterstallig onderhoud heeft. Een bouwkundige kan snel inschatten of er problemen zijn en heeft oog voor de bouwkundige voor- en nadelen.

8 – Blijf rustig zoeken

De woningmarkt is chaotisch en continu in beweging. U zult dan ook mogelijk niet direct bij de eerste bezichtiging het winnende bod hebben. Een overhaaste beslissing kan later ook tot spijt leiden, vooral als u concessies doet op essentiële factoren zoals de locatie, de staat van de woning of uw budget.

Kies voor zekerheid en ga wél voor een aankoopmakelaar

Het kopen van een woning kunt u zeker zelf. Toch zult u te maken krijgen met verschillende zaken die u niet dagelijks treft. Denk aan het strategisch bieden, het regelen van juridische zaken of het bouwkundig beoordelen van een woning. Een aankoopmakelaar heeft die ervaring wél.

Als betrokken en ervaren makelaar ga ik graag met u mee naar bezichtigingen, neem ik de onderhandeling uit handen en zorg ik ervoor dat alle juridische documenten zorgvuldig worden gecontroleerd. En natuurlijk voorzie ik u van aankoop advies. Zo vergroten we de kans op een winnend bod op uw droomwoning. Neem vandaag nog contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek.

Makelaar Andre
Makelaar Andre