Kopen onder bod, wat zijn de regels?

Kopen onder bod, wat zijn de regels?

Heeft u recent een woning gezien die voldoet aan uw wensen, maar heeft deze het label ‘onder bod’ gekregen? Dan betekent dit dat er al een serieus bod is geaccepteerd door de verkoper en dat er onderhandelingen gaande zijn. De kans dat u nog een nieuw bod kunt uitbrengen dat geaccepteerd wordt is doorgaans klein, aangezien de verkoper al gebonden is aan het eerdere geaccepteerde bod. 

Toch is het wettelijk gezien mogelijk om nog een bod uit te brengen in de periode dat de overeenkomst nog niet schriftelijk is vastgelegd. Hoe dat zit en wat de mogelijkheden zijn, benoemen wij in deze blog. 

Wanneer is een woning onder bod? 

Om dieper in te gaan op de regels omtrent het begrip “onder bod”, is het belangrijk om eerst te begrijpen wat deze term precies inhoudt. Een woning wordt beschouwd als ‘onder bod’ wanneer er een serieus bod is uitgebracht door een potentiële koper en de verkoper dit bod heeft geaccepteerd. Dit betekent dat de verkoper akkoord is gegaan met de voorwaarden van het bod en dat de woning niet langer actief op de markt wordt aangeboden voor nieuwe biedingen. Tijdens deze periode kunnen andere geïnteresseerde partijen echter alsnog nieuwe biedingen uitbrengen, hoewel dit ethisch wellicht een gevoelige kwestie is. 

Kan er nog geboden worden op een huis ‘onder bod?’

Wanneer een woning onder bod is, betekent dit dat er al een serieus bod is geaccepteerd door de verkoper. En hoewel het dan lijkt of de verkoop in kannen en kruiken is, is daar pas sprake van nadat de koopovereenkomst volledig is ondertekend door zowel de koper als de verkoper. 

Gedurende de periode dat de woning onder bod is, kunt u wel degelijk een nieuw bod doen. Echter is dat wel vaker uitzondering dan regel, aangezien er wel al een mondelinge overeenkomst is.

De makelaar moet een nieuw bod bespreken

In het kader van transparantie en eerlijke communicatie, is het de verantwoordelijkheid van de makelaar om een nieuw bod te bespreken met de verkoper. Indien u als verkoper een nieuw bod ontvangt, dan kunt u het volgende doen: 

  1. U gaat niet in op het nieuwe bod en rondt de koop af met de eerste koper
  2. U geeft beide geïnteresseerden de kans om een nieuw voorstel te doen
  3. U accepteert het hogere bod direct en geeft de eerste koper geen kans om een beter voorstel te doen

De ethische rol van de verkoopmakelaar

De verkoopmakelaar speelt een belangrijke rol in deze situatie, daar waar hij iedereen duidelijk dient te informeren en transparant moet zijn naar de kopende en verkopende partijen. Voor een verkoopmakelaar is het dan ook een lastige kwestie, aangezien hij de tegen de eerdere koper, die tevens al akkoord is gegaan, moet meedelen dat de verkoop tóch niet doorgaat. Het is van cruciaal belang dat de verkoopmakelaar handelt met integriteit, ethiek en empathie om te zorgen dat een dergelijke situatie toch goed wordt afgesloten. 

Om dergelijke situaties als koper te voorkomen, is het raadzaam om zo snel mogelijk de koopovereenkomst te tekenen na het mondelinge akkoord. 

Is het aan te raden om een bod te doen bij een woning onder bod? 

Voor u als koper is het erg jammer dat de woning van uw dromen mogelijk aan u voorbij gaat door een eerder bod dat al geaccepteerd is. Het is begrijpelijk dat u toch wilt proberen om een bod uit te brengen, maar het is belangrijk om te overwegen of dit verstandig is. Wanneer een woning onder bod is, betekent dit dat er al een serieus bod is geaccepteerd door de verkoper en dat er onderhandelingen gaande zijn. Het is dus niet gebruikelijk dat de verkoper nieuwe biedingen accepteert.

Daarentegen is het aan te raden om de verkopend makelaar te benaderen met de boodschap dat u zeer geïnteresseerd bent in de woning, een hoog bod kunt neerleggen en bereid bent om flexibel te zijn met de voorwaarden. Op deze manier laat u uw interesse blijken en geeft u de verkoper de mogelijkheid om, bij eventueel afketsen van de huidige overeenkomst, de woning aan u te kunnen verkopen.

Meer weten over woningen onder bod? 

Hoewel bovenstaand beschreven een lastige kwestie is waarbij ook de ethische rol van de verkoopmakelaar ter sprake komt, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over situaties waarin een woning onder bod is. Als erkende makelaar vertel ik u graag meer over vraagstukken zoals deze. 

Ervaart u uitdagingen bij de zoektocht naar een nieuwe woning? Ook dan sta ik graag voor u klaar. Met Makelaar André aan uw zijde bent u verzekerd van deskundige begeleiding en een persoonlijke aanpak. Samen gaan we op zoek naar uw ideale thuis, waarbij ik uw belangen behartig en u voorzie van waardevol en eerlijk advies tijdens het gehele aankoopproces. Neem vandaag nog contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek.

Makelaar Andre
Makelaar Andre