Wanneer en waarom is een taxatierapport verplicht?
Een huis kopen is een spannend proces. U bent druk met bezichtigingen, makelaars en onderhandelingen. Eén ding waar u misschien niet meteen aan denkt is een taxatierapport. Toch is het zeer belangrijk om dit te laten opstellen. Wat houdt dit precies in, waarom heeft u het nodig en wanneer is het verplicht? In dit artikel leggen wij het stap voor stap uit.
Wat is een taxatierapport?
Een taxatierapport is een officieel document waarin de waarde van een woning staat. Een taxateur stelt dit document op. Deze professional beoordeeld een woning grondig en houdt rekening met verschillende factoren, zoals:
- De locatie van de woning
- De grootte van het huis
- De staat van onderhoud
- Duurzaamheid, zoals zonnepanelen en een warmtepomp
- De prijs van vergelijkbare woningen in de buurt
Wat is het doel van een waardebepaling?
Het doel van een taxatierapport is het vaststellen van de waarde van een woning. Dit is de prijs die uw huis waarschijnlijk opbrengt als het op de vrije markt verkocht zou worden. Banken en hypotheekverstrekkers gebruiken deze informatie om te bepalen of ze u een lening willen geven.
Wat is het belang van een taxatierapport?
Een taxatierapport is meer dan alleen een formeel document. Het speelt een sleutelrol bij het aanvragen van een hypotheek. Bij een woningaankoop wil de bank zekerheid dat het huis werkelijk zoveel waard is als waarvoor u het koopt. De hypotheekverstrekker wil geen hogere lening geven dan wat het huis waard is. De woning fungeert als onderpand. Mocht u niet meer in staat zijn om de hypotheek te betalen, dan kan de bank het huis verkopen om hun geld terug te krijgen. Een gevalideerd taxatierapport is dan ook meestal een vereiste om goedkeuring te krijgen voor een hypotheek.
Waarom een taxatie belangrijk is op de Nederlandse huizenmarkt
Laten we eens kijken naar wat cijfers. In 2024 werden er ongeveer 210.000 woningen verkocht in Nederland, en een groot deel van deze kopers vroeg een hypotheek aan. Volgens De Nederlandsche Bank heeft maar liefst 61 procent van de Nederlandse huizenbezitters een hypotheek. Dit is het hoogste percentage van Europa. Deze cijfers onderstrepen het belang van een betrouwbare taxatie in de dynamische en competitieve Nederlandse huizenmarkt.
Wat als u geen taxatierapport heeft?
Zonder het laten taxeren van uw woning is de kans van slagen bij een hypotheekaanvraag klein. Hypotheekverstrekkers zullen uw lening simpelweg niet goedkeuren zonder een officieel taxatierapport. Daarnaast heeft u als koper of verkoper een minder goed beeld van de werkelijke waarde van de woning. Dit leidt mogelijk tot allerlei problemen, zoals te veel betalen voor een huis of juist het verkopen van een woning onder de daadwerkelijke waarde.
In welke verschillende situaties is dit rapport nodig?
In veel situaties heeft u taxatierapport nodig, bijvoorbeeld bij het kopen van een woning met een hypotheek. De bank wil precies weten wat de woning waard is voordat ze u een lening verstrekken. Maar dat is niet de enige situatie. We zetten de verschillende situaties waarin een taxatie verplicht is graag even op een rij.
Overbruggingskrediet
Stelt u zich eens voor dat u een woning heeft gekocht, terwijl het oude huis nog niet is verkocht. In dat geval komt een overbruggingskrediet als geroepen. Ook in deze situatie wil de bank zekerheid dat er voldoende overwaarde op uw oude woning zit.
Hypotheekwijziging
Wilt u de huidige hypotheek verhogen voor bijvoorbeeld een verbouwing of verduurzaming? Ook dan vraagt de bank om een taxatierapport.
Scheiding
Ook op andere belangrijke momenten is een taxatierapport noodzakelijk. Een goed voorbeeld daarvan is een scheiding. Een waardebepaling zorgt ervoor dat spullen in de woning eerlijk worden verdeeld tussen beide ex-partners. Bovendien is een waardebepaling belangrijk wanneer één partner de ander wil uitkopen. Een taxatierapport geeft inzicht in de waarde van een woning. Dit is niet alleen belangrijk tijdens een scheiding, maar bijvoorbeeld ook voor het vaststellen van de erfenis door een notaris.
Wanneer is een waardebepaling nog meer noodzakelijk?
Soms is er bij minder voor de hand liggende situaties een taxatierapport nodig. Denk bijvoorbeeld aan een gedwongen verkoop van een woning. In een dergelijke situatie is een waardebepaling noodzakelijk. Ook komt het wel eens voor dat woningcorporatie een woning wil terugkopen. In dat geval is een taxatierapport meestal nodig.
Ontvang gratis binnen 2 minuten de waarde van uw woning
Wat zijn de kosten van een taxatierapport?
De kosten van een taxatierapport variëren, maar liggen meestal ergens tussen de 400 en 800 euro. De exacte prijs hangt af van de grootte van de woning, de locatie en de taxateur die u inschakelt. Het is belangrijk om te kiezen voor een erkende taxateur die aangesloten is bij een instantie zoals het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI). Een gevalideerd taxatierapport is verplicht bij banken en verzekeraars.
Taxatierapport is van onmisbare waarde
Hoewel 800 euro misschien een flinke uitgave lijkt, beschermt een taxatierapport u tegen allerlei financiële risico’s. Zo voorkomt u met dit document dat u teveel betaalt voor uw nieuwe huis. Ook wilt u natuurlijk liever geen hypotheek die te hoog is voor de daadwerkelijke woningwaarde. Verdiep u dan ook goed in alle facetten van het taxatierapport. Uiteindelijk plukt u daar de vruchten van.
🡪 Maak een afspraak