Wat kost een taxatierapport gemiddeld?

Wanneer u een hypotheekaanvraag doet, deze wilt oversluiten of een realistische verkoopprijs wilt vaststellen bij de verkoop van uw woning, is een taxatierapport in de meeste gevallen vereist. Dit rapport, vastgesteld door een erkende taxateur, biedt een objectieve beoordeling van de waarde van uw vastgoed. Maar wat kost het nu om zo’n taxatierapport te laten opstellen? En wat kunt u doen om deze kosten enigszins in uw voordeel te beïnvloeden? We vertellen u daar graag meer over in deze blog.

 

Wat zijn de gemiddelde kosten van een taxatie? 

Een taxatierapport kan u gemiddeld tussen de € 450 tot € 700 euro kosten, inclusief btw. Deze kosten zijn met name gebaseerd op factoren zoals de locatie van het vastgoed, de soort woning en de complexiteit van de taxatie. De kosten zijn doorgaans een vaste prijs. Werkt de taxateur op basis van uren? Dan kan het basistarief voor de taxatie lager zijn, maar komen er vaak nog kosten bij voor kadasterkosten, gemeentelijke kosten en administratiekosten. 

 

Een taxateur is al snel 5 uur bezig om een taxatie uit te voeren en een daaropvolgend taxatierapport samen te stellen. De kosten voor een rapport kunnen dan ook hoog lijken, ze zijn wel degelijk realistisch bepaald. 

 

Hoe worden de kosten voor een taxatierapport bepaald? 

De meeste taxatierapporten worden gevalideerd door het NWWI. Dit validatie-instituut hanteert standaard tarieven voor de validatie, die gebaseerd zijn op onder andere de complexiteit van de taxatie, de waarde van het object en de locatie ervan. Dat betekent dat een NWWI-taxatierapport doorgaans 50 tot 100 euro duurder kan zijn dan een niet-gevalideerd rapport.

 

Ook de keuze voor een taxateur heeft invloed op de hoogte van de kosten. De ene taxateur zal mogelijk hogere tarieven hanteren dan de andere, afhankelijk van zijn of haar ervaring, reputatie en specialisatiegebied. 

 

Zijn de kosten voor een taxatierapport aftrekbaar? 

Belangrijk om te weten is dat de kosten voor een taxatierapport in de meeste gevallen aftrekbaar kunnen zijn van de belastingen. Dit geldt met name wanneer het rapport wordt gebruikt voor het verkrijgen van een hypotheek voor de eigen woning of voor het berekenen van de waarde in het kader van een erfenis of schenking. U kunt deze eenmalig aftrekken van uw belastbaar inkomen in box 1.

 

Voordelig een NWWI-taxatierapport laten opstellen? 

Een taxatierapport laten opstellen door een NWWI-gecertificeerde taxateur biedt diverse voordelen. Het rapport wordt erkend door alle hypotheekverstrekkers en voldoet aan strenge kwaliteitseisen, wat de kans op acceptatie van een hypotheekaanvraag vergroot. 

 

Wilt u uw woning laten taxeren? Of wilt u meer weten over het belang van een professionele taxatie in diverse situaties? Als erkend taxateur en ervaren makelaar deel ik graag mijn expertise over woningtaxaties. Neem vrijblijvend contact met mij op voor eerlijk advies en informatie over hoe een woningtaxatie u kan ondersteunen bij diverse vraagstukken.

Makelaar Andre
Makelaar Andre